Koudebruggen, luchtlekken, warmteverliezen of vocht… het zijn stuk voor stuk typische problemen voor een gebouw dat niet of onvoldoende luchtdicht is. Om te meten of een gebouw luchtdicht is, kunnen we extreme weersomstandigheden simuleren. Samen met lekdetectie via infraroodcamera’s kan je snel en efficiënt te weten komen hoe luchtdicht je bouw of renovatie is.
Maar wat doet zo’n luchtdichtheidsmeting precies?
Een luchtdichtheidsmeting gaat op zoek naar luchtlekken in een gebouw door kunstmatige winddruk op te bouwen. “Met behulp van ventilatoren stellen we het gebouw bloot aan extreme weersomstandigheden”, vertelt Patrick Brants, zaakvoerder van Metifix. “Denk aan windsnelheden van 80 tot 90 km/u of grote verschillen tussen de buiten- en binnentemperatuur. Het gaat om een uitvergroting, want het zal in ons land zelden -20 °C worden. We creëren over- en onderdruk, waardoor je een energieberekening kan maken.”
Vind het luchtlek
Bij het uitvoeren van de blowerdoortest simuleert een ventilator ingebouwd in een deur, raam of schuifraam de winddruk. De ventilator stelt een gebouw bloot aan drukken van -100 Pa tot +100 Pa. Dat komt overeen met een druk 10 kg/m² op de wanden, het dak en de aansluitingen. Zo toont de meting hoeveel m³ lucht het gebouw verlaat of binnenkomt bij een specifieke druk.
Dubbele energiewinst
Na de bloostelling aan extreme weersomstandigheden kan een lekdetectie met een infraroodcamera meer vertellen over koudebruggen, luchtlekken of vocht. “Daardoor krijg je snel en efficiënt een kwaliteitscontrole van het gebouw en weet je exact hoe luchtdicht het is gebouwd of gerenoveerd”, zegt Patrick Brants. Een gebouw dat goed scoort in een luchtdichtheidsmeting heeft een streepje voor op vlak van ventilatie en duurzaamheid, maar het is ook goed voor de portemonnee van de toekomstige bewoners. “Een luchtdicht gebouw kan zijn energieprestaties met een derde verbeteren ten opzichte van een gebouw dat niet luchtdicht is”, legt Patrick Brants verder uit. “Je beperkt het warmteverlies en vergroot tegelijk het comfortgevoel. De bewoners voelen geen tocht meer. Dat is niet enkel aangenaam, maar het zorgt er ook voor dat hun comforttemperatuur lager ligt. Ze kunnen de verwarming makkelijk enkele graden lager zetten dan in een gebouw met tocht.”
Is het verplicht?
Voor residentiële nieuwbouw of vernieuwbouw die epeilplichtig is, ben je quasi verplicht een luchtdichtheidsmeting uit te voeren bij bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018. Een luchtdichtheidstest zit namelijk vervat in het S-peil (schilpeil) van een residentieel gebouw en zonder luchtdichtheidsmeting is een gunstig S-peil bijna niet haalbaar.