Betreft:
Blowerdoortest voor
Operatiekwartieren
Reanimatieboxen
Overdrukkamers
Doel:
Een snelle en effectieve kwaliteitscontrole van de luchtdichtheid van kleine kamers in een ziekenhuis waar men zeker van wil zijn dat er zo weinig mogelijk luchtverbindingen zijn met de omringende ruimtes is zeer zinvol. Daarenboven kan men door het luchtdichter maken van deze ruimtes, ervoor zorgen dat minder onbalans nodig is om deze ruimtes in onderdruk te plaatsen en kan men zich ervan vergewissen dat zoveel mogelijk lucht terug gaat naar het systeem.
Uitvoering:
Voor dergelijke metingen kan men in principe een klein blowerdoortoestel gebruiken; uiteraard is de deur waarin het blowerdoortoestel wordt opgesteld niet opgenomen in de test. Anderzijds zijn het vooral de doorgangen van leidingen e.d. dewelke problemen kunnen geven. Een andere mogelijkheid is werken met een Duct-tester, en deze aan te sluiten op een kanaalopening voor de ventilatie dewelke langs beide zijden van de ruimte gedurende de test wordt open gelaten. Vervolgens kan ook de deur inzake luchtdichtheid worden getest.
De Duct-tester is speciaal ontworden voor het testen van kanalen, maar uiteraard zijn de debieten die dit toestel kan leveren ook perfect geschikt voor het testen van kleine ruimtes. Men kan zelfs de duct-tester perfect inbouwen in de deur, indien de plafonds reeds volledig zijn afgewerkt of het verluchtingssysteem reeds volledig is geïnstalleerd in de ruimte.
Voordelen:
De verantwoordelijken voor HVAC weten direct bij welk debietsverschil welke onder- of overdruk kan worden behaald. De uitvoerende aannemer kan bij de hogere drukken waarbij de test wordt uitgevoerd, vaststellen waar de grootste lekken zijn en deze indien nodig nog bijwerken. Men kan deze werken uitvoeren vóór het sluiten van de plafonds en plaatsen van toestellen in de ruimte, zodat de doorgangen van leidingen en kanalen – waar nodig – nog eenvoudig kunnen worden bijgewerkt. De verantwoordelijken van het ziekenhuis hebben een onafhankelijke meting, dewelke kan aangeven hoe luchtdicht de specifieke ruimte werd uitgevoerd. Als laatste kan men stellen dat de kostprijs relatief laag is en dat de meting weinig hinder veroorzaakt in het gehele bouwproces.
Belangrijkste aandachtspunten:
Vooreerst bij het plaatsen van de wanden controleren of deze tot tegen het plafond zorgvuldig en met zo min mogelijk naden zijn geplaatst. Tussen de verschillende elementen (vloer/wand/plafond/deur/raam) werken met luchtdichte zwelbanden en zo weinig mogelijk rekenen op elastische kit voor de luchtdichtheid.
Indien gewerkt is met vloeren/plafonds met holle kanalen, vóór plaatsing van de technieken ervoor zorgen dat de ontwateringsgaatjes luchtdicht zijn afgetaped.
Indien de ruimte een raam heeft met screenkast/rolluikkast of andere, vóór plaatsing van de technische leidingen controleren of er hier geen luchtlekken zijn naar buiten of andere ruimtes.
Indien de ruimte gepleisterd wordt, er voor zorgen dat het pleisterwerk van vloer tot plafond wordt aangebracht.
Bij het plaatsen van de technieken werken met de juiste manchetdichtingen, tapes, zwelbanden en waar nodig de doorgangen opspuiten met elastische PUR. Indien er in de ruimte geïsoleerde leidingen lopen, vooraf planmatig de keuze maken om ofwel vóór plaatsing van de isolatie de wand, vloer of dak luchtdicht te maken met bijvoorbeeld elastische PUR. Indien ervoor gekozen wordt om de isolatie door de wand te laten doorlopen, ervoor zorgen dat ook de isolatieschil in de ruimt luchtdicht is uitgevoerd.
Zeer zorgvuldig te werk gaan bij het ophangen van de technieken; een kwaliteitsvolle plaatsing scoort meestal ook beter inzake luchtdichtheid.
Voor stopcontacten en andere contactdozen: werken met luchtdichte inbouwdozen.
En tot slot: werken met deuren met een goede rubberdichting, welke zich bij het sluiten kunnen vastdrukken tegen de wand.
Bij verdere interesse neemt u gerust contact op met ons voor bijkomend advies of een concrete offerte bij uitvoering.
Patrick Brants
METIFIX BVBA
(+32) 52 33 55 87
info@metifix.be