Wondermiddelen voor luchtdichtheid

Om een gebouw luchtdicht te maken, moet je niet toveren. Toch merken wij op basis van onze metingen dat om de luchtdichtheid te verbeteren twee oplossingen bijzonder efficiënt zijn, maar nog niet zo vaak hun opwachting maken op de werven.

Elastische pur

Deze pur heeft een gesloten celstructuur. Je kan de pur op een natte ondergrond aanbrengen, waarna hij de uitzetting van het materiaal mee zal volgen. De pur is vaak fijn te doseren en vangt bijvoorbeeld een groot deel van de voegbewegingen op. Verder kan je met de pur koudebruggen bij venstermontage oplossen en verbeter je naast de luchtdichtheid ook de thermische en akoestische isolatie.

Als werfleider kan je deze ingreep zeer makkelijk opvolgen dankzij de herkenbare blauwe kleur. Alternatieven als slabben bezorgen de pleisteraar soms de nodige kopzorgen. Een elastische pur zorgt minder voor problemen en zal dan ook intact zijn op het moment van de luchtdichtheidsmeting.

Elastische spray

Een tweede oplossing die voor de luchtdichtheid het etiket van wondermiddel verdient, is de elastische spray. Dit zijn polymeren die je spuit en die vervolgens een plastic folie vormen. De spray kan maar enkele milimeters overbruggen en kan je niet toepassen bij grotere openingen. Bij grotere oppervlaktes is het zinvoller om te bepleisteren, waardoor je voor dezelfde prijs al meteen een afwerking heeft. Voor moeilijk bereikbare plaatsen is elastische spray echter  de ideale oplossing.

Vroeg begonnen is half gewonnen

De elastische pur en spray kunnen bijzonder efficiënt zijn voor de luchtdichtheid, maar kunnen uiteraard niet meer van pas komen na afwerking van een gebouw. “Het zijn ingrepen die we graag adviseren als we in een vroege fase van een project kunnen langskomen”, zegt Patrick Brants. “Eens de afwerking is geplaatst, is het vaak te laat om het lek nog via deze weg op te lossen.”

Zit je met een vraag?

Menu sluiten